Spalvinga prekių gausa turgaus prekystaliai pasitinka rugpjūtį
„Dabar pats pigiausias agurkų metas”, – tikina jais prekiaujantis Robertas Kemežys. Ir iš tiesų, agurkai vakar buvo perkami maišais po 20 kilogramų, mokant ir tiek pat litų.
Liepos–rugpjūčio sandūros turgūs – patys turtingiausi ir spalvingiausi: plačiausia paletė gėlių žiedų, gausiausia pasiūla daržo, miško ir laukų gėrybių. Jau derlių pabėrė ir sodai.
„Reikia tik netingėti, visa, kas gamtos subrandinta, laiku surinkti”, – teigia Marija Petkienė, į Alytų atvykusi net iš Valkininkų. Jos pintinė jau prie vartų liko tuščia, visus su vyru iš vakaro surinktus baravykus nupirko vienos kavinės šefė. Sako dar buvę ir voveraičių, septynių litų už krūvelę prašė, ir jas greitai pardavė.
„Dabar pats pigiausias agurkų metas”, – tikina jais prekiaujantis Robertas Kemežys. Ir iš tiesų, agurkai vakar buvo perkami maišais po 20 kilogramų, mokant ir tiek pat litų.
Gera sėkla duos ir gerą derliųBeveik ant Prienų rajono ribos gyvenantis Robertas tvirtina, jog dabar, kai vasaros tokio nepastovaus oro, lauke užauginti gerų daržovių nėra lengva. Jei lauke sėji, turi priedangą padaryti ar nors daržo plėvele uždengti. Jo pastebėjimu, turbūt kaimynai lenkai šiemet didelio pomidorų derliaus neužaugino, mažiau ir Alytaus turguose įvežtinių daržovių, tad šiek tiek pakilo lietuviškų pomidorų kainos. Už savuosius jis jau prašė 3 litų, bet šį antradienį pabrangino iki 3,5 lito už kilogramą. Agurkų kainos dar nekėlė, bet netrukus tą darys, nes derliaus mažės.
Prie R.Kemežio prekystalio dažnas pirkėjas stabteli lietuviškų paprikų. Nuolatinių pirkėjų sąraše – ir mūsų kolegė Saulė, pastabesni turgaus lankytojai net klausia, ką ji daro su paprikomis. Kai šeima mėgsta daržovę, gali įvairių patiekalų prasimanyti. Roberto žmona Renata vyro užaugintas paprikas žiemai marinuoja su medumi. Trims kilogramams šiaudeliais supjaustytos paprikos reikia litro marinato. Jį Renata gamina iš litro vandens, 2 šaukštų druskos, vienos stiklinės cukraus, 300 gramų acto, 200 gramų aliejaus ir 150 gramų medaus. Paprikas galima ir nuplikinti. Marinatą verda 5 minutes, dar tiek laiko kaitina su paprikomis.
Gražios Roberto paprikos, didelės, išvaizdžios. Pasak vyro, tokias užauginsi tik tuomet, kai pirksi gerą sėklą. Pigiai mokėjęs, gero derliaus nesitikėk. Jas auginti reikia panašiai kaip ir pomidorus.
„Kam tokius didelius svogūnus užauginate? Vienos galvelės būna per daug, palieki pusę, sudžiūva”, – priekaištauja pirkėja Praniūnų kaimo gyventojai Anelei Pangonienei. Matyt, pirkėja – vieniša, nes su šeimomis gyvenantieji juos krepšiais perka, sako, kad visą kilogramą kartais pietus ruošdami sunaudoja.
„Vaikai patys sau užsiaugina, mes sodiname, rodos, tik sau, bet nesuvalgome dviese, tenka ir į turgų atnešti”, – tarsi teisinasi Anelė. Kasmet ji užaugina stambiagalvių žieminių česnakų, šiemet už jų kilogramą prašo dvylikos litų. Pasak moters, šiai daržovei reikia sunkios, kietos žemės. Svogūnų mėšlu netręšia, priberia pelenų, todėl jie tokie dideli užauga. Ankstyvų bulvių sėklos pirko iš ūkininko. Pasirinko ‘Akapelos’ veislę ir neapsiriko. Visos tinkamos blynams, didžiulės. Anelė tvirtina, jog iš šiemečių ir cepelinų virusi, bulvės krakmolingos, skanūs išėjo.
„Nežinau, kaip derės vėlyvosios bulvės, bet ankstyvųjų derlius labai geras, jų nepuolė maras, nesimatė ir kolorado vabalų”, – pastebi moteris ir primena sodininkams, kad jau laikas nurauti žieminius česnakus. Žemė gavo drėgmės, stos šiluma, jų galvutės pradės byrėti, leisti naujas šakneles.
Anelė važiuodama į turgų susirinko ir nubirusius alyvinius obuolius. Už jų kilogramą, kaip ir bulvių, prašė po lituką. Obuoliai greičiau nuo prekystalio dingo.
Kaunietį traukė tėviškė
Dar didesnių salotinių svogūnų užauginusi atvežė Stasė Kazlauskienė iš Vaisodžių. „Sėklas pasėju indeliuose kovo 8 dieną, o balandžio pabaigoje jau išpikuoju į lysves. Jie – saldūs, neaštrūs, išsilaiko iki Naujųjų metų”, – pasakoja trečius metus pensininkaujanti Stasė. Vaisodžiuose turimame vienkiemyje vasaras ji leidžia su gausiu artimųjų būriu, juk užaugintos penkios dukros. Į miestą sugrįžta tik šeimininkiškai paruošusi turimą žemę žiemai, kitų metų derliaus sodinimui.
Romualdas Dilijonas – ir kaunietis, ir kaimietis. Melioracija jų namus Valėniškių kaime nukėlė, pliką lauką paliko. Šiandien vėl toje vietoje verda gyvenimas. Romualdas sugrįžo ūkininkauti, pasistatė namus iš naujo. Nedidelį ūkelį turi, tik 5 hektarų, tačiau gėrybių nemažai užaugina. Svogūnų laiškai – kaip pavasarinio derliaus, žali, traškūs. Romualdas teigia, kad tokia veislė, tačiau laiškai paklausesni su pirmosiomis daržovėmis. Gražios jo cukinijos, agurkai, česnakai. Darbštuolė žmona Elena ir kelis indelius laukinių gervuogių parinko.
Pernai Dilijonai atšventė auksines vestuves. Graži sukaktis įpareigoja ir toliau gyventi santarvėje. „Ne visiems tėviškė yra brangi. Ji man labai svarbi, tad ir žmoną iš Kauno į ją atsiviliojau”, – džiaugiasi Romualdas.
Po Jotvingių turgų vakar vaikščiojo ir Alovės klebonas Stanislovas Stankevičius. Vienai pažįstamai pasiguodė, kad koją skauda, ir gavo receptą. Jo paprašėme ir mes, juk dažnas skundžiasi, kad vos kojas pavelka. „Tikrai geras ir patikrintas vaistas. Į butelį samanės įmesti kelias šakneles nebejauno, bet ir neseno kadagio, kaip mes sakome ėglio, ir palaikyti. Gerti po šaukštą kelis kartus dienoje. Štai gyvas gydymosi pavyzdys – mano vyras Vincas. Kankino jį kojų skausmas, o dabar puikiai vaikšto”, – pataria Aldona Gataveckienė iš Norgeliškių.
Vienadienės – gyvas palikimas
Vyro Fabijono užaugintais kardeliais prekiauja Zita Delindienė. Žmona tikina, kad vyras šioms gėlėms skirtame trijų arų sklype triūsia su mokslininko užsidegimu: kiekviena gėlė su lentele, tarsi savo pasu, kuriame rašomi visi duomenys. Kardeliai, kitaip dar vadinamos gladiolės, kokio grožio juos užaugina Fabijonas, reikalauja dėmesio apskritus metus. Ypač daug dirbti tenka dabar, kaip prasideda žydėjimas. Kiekvienam žiedui reikia kuoliuko, o perrišinėti raištelius tenka kelis kartus per dieną, kad jis besiskleidžiančio žiedo nespaustų, kotelio nelenktų. Todėl ir žiedai traukia kiekvieno praeivio akis.
„Pelno gauname, bet ne tokio jau didelio. Šiuo metu gražus žiedas – litas, pirmieji, kurie pražydo liepos viduryje, buvo dvigubai brangesni”, – pasakoja Zita. Ar kardelių žydėjimas nepranašauja rudens? Sako, kad ne. Žydi tik ankstyvosios veislės.
Domantoniškė Nijolė Kuliešienė jau nebe pirmus metus vienadienių apsuptyje. „Klausiate, kodėl šios gėlės tokios populiarios? Todėl, kad žmonės nenori vargo. Pasodinai viendienę ir gali ramus būti dvidešimt metų. Nereikia nei persodinti, nei trypinėti, lieka tik gėrėtis kasmet didėjančiu ir gražėjančiu jų krūmu. Tai savotiškas gyvas palikimas vaikams ir vaikaičiams. Vienadienė – tai toks augalas, kurį net su žoliapjove netyčia nupjovęs gali nepanikuoti, po tokios procedūros krūmas tik gražės. Jau turiu beveik 300 veislių. Į turgų atvežu tik pigesnių, gražiausias ir, be abejo, brangiausias palieku namie. Kas nori jų įsigyti, pakviečiu atvykti į Domantonis – kai žmogus mato visą krūmą, gali greičiau nuspręsti, kurią veislę pasirinkti. Iš į turgų atnešto daigelio sunku nuspręsti, kaip jis gali ateityje suvešėti, iki kokio aukščio iškelti žiedą. Galiu nurodyti ir savo telefono numerį ketinantiesiems pasigėrėti mano kolekcija: (8-315) 58680, (8-605) 25319. Vakarais visus maloniai priimsiu”, – teigė gėlininkė.
Vidutinė vienadienių kaina – dešimt litų. Grynai baltų ir mėlynų vienadienių selekcininkams dar nepavyksta išauginti. Balčiausia, kurią turi Nijolė – ‘White Lady’ veislės vienadienė.
Ne visas medus – vaistas
Darbštuolių bitučių matosi ir turgaus žieduose. Medunešis šiemet prastesnis už pernykštį, pastebi bitininkai. „Už pusės litro medaus stiklainį prašau 14 litų, už kilogramą – 17–18 litų. Kol sukau medų, kainas pamažinau, bet pirkėjus jau perspėju, kad prašysiu daugiau. Vasara bitėms nepalanki”, – dėsto vidurvasario medumi prekiaujanti Onutė Noruvienė. Kad šios bitininkės parduodamas medus yra paklausiausias, daugeliui pirkėjų – skaniausias – išdavė ką tik nušurmuliavusios Oninės. Tą dieną jos prekystalis skendėjo gėlėse, jas garbingai prekiaujančiai moteriai dovanojo nuolatiniai pirkėjai, greta prekiaujančios moterys, gerbėjai. Ir vakar vienas medaus valgytojas nusipirko visą kibiriuką grikinio medaus ir pažadėjo po dviejų savaičių vėl ateiti. „Mėgstu medų. Tiesiog samčiu jį kabinu”, – teisinosi. „Yra ir kam”, – tarstelėjo jam pavymiui moterys.
Specialistai perspėja, jog nesižavėtume skystu medučiu. Bitininkai supila medų į didesnes talpyklas, kad nesivargintų. Paskui atšildo ir išpilsto. Toks medus vaistams jau netinka.
„Vasarinis medus kristalizuojasi po pusės mėnesio, pavasarinis – daug trumpiau būna skystas. Jei medus išlieka skystas ilgesnį laiką, nėra gerai. Norėčiau priminti, kad labai naudinga yra bičių duonelė, tai puikus vaistas kraujui gerinti”, – primena O.Noruvienė.
http://www.alytausnaujienos.lt/alytausnaujienos/paskutinionumeriostraipsniai/?nid=8697